Ο κόσμος της Βικιπαίδειας

Στα αυτιά των περισσοτέρων από εμάς, η λέξη Βικιπαίδεια φέρνει στο μυαλό ένα διαδικτυακό ευρετήριο, ένα ερμηνευτικό λεξικό ή μία μεγάλη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια. Είναι ίσως το πρώτο site που θα επισκεφτούμε όταν κάνουμε αναζήτηση ενός όρου ή ενός διακεκριμένου προσώπου που εμείς δε γνωρίζουμε ή που θέλουμε να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτό, προκειμένου να πάρουμε μία ιδέα. Όμως, παρά το γεγονός πως μπαίνουμε στη διαδικασία να δούμε την απάντηση που δίνει η Βικιπαίδεια, παραμένουμε καχύποπτοι όσον αφορά την αξιοπιστία των όσων διαβάζουμε, αφού έχουμε ακούσει πολλά γι’ αυτήν, που δε μας αρέσουν και τόσο. Εδώ υπάρχει μια αντίφαση, λοιπόν, για πολλούς από τους επισκέπτες αυτού του ηλεκτρονικού ευρετηρίου… Μα γιατί να διαβάσεις κάτι που κατά βάθος δε το θεωρείς έγκυρη πηγή; Γιατί να βασίσεις την πρώτη σου εντύπωση για ένα θέμα σε αυτόν τον ιστότοπο που δε θα τον λάβεις και πολύ υπόψη; Πώς λειτουργεί η Βικιπαίδεια τελικά; Και σε ποιό βαθμό μπορεί να φανεί ένα χρήσιμο εργαλείο που δε θα μας προδώσει;

Ακούγοντας κανείς για τον τρόπο λειτουργίας της Βικιπαίδειας μπορεί να εκπλαγεί σημαντικά. Οι δυνατότητες που έχει ο οποιοσδήποτε να παρέμβει προσθέτωντας, τροποποιώντας ή σβήνοντας λήμματα στον ιστότοπο είναι εντυπωσιακές. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους λόγους που το περιεχόμενό της θεωρείται ελεύθερο. Δηλαδή, πέρα από το γεγονός πως καθένας έχει πρόσβαση δωρεάν σε αυτό, υπάρχει και το δικαίωμα της άμεσης παρέμβασης και διόρθωσης των λημμάτων. Βέβαια, δεν παύουν να υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί χάρη στους οποίους λειτουργεί εν τέλει ομαλά ο ιστότοπος, καθώς μια φαινομενικά απόλυτη ελευθερία θα οδηγούσε στο χάος και κατ’ επέκταση στην παρακμή της Βικιπαίδειας. Αν το σκεφτεί κανείς καλά, ο τρόπος που τελικά επιλέγεται η τελική μορφή των λημμάτων είναι αρκετά δίκαιη και βασίζεται σε αξιολογικά κριτήρια. Ωστόσο, οι κόντρες και οι διαμάχες στη συζήτηση για τη δημιουργία και την τροποποίηση των λημμάτων είναι ασφαλώς αναπόφευκτες, αλλά και αρκετά εποικοδομητικές για μια πληρέστερη προσπάθεια και απόδοση των όρων. Η πληθώρα, μάλιστα, αυτή των απόψεων δίνει μία αίσθηση σφαιρικότητας και αντικειμενικότητας που σε συνδυασμό με τους κανονισμούς της Βικιπαίδειας περί αξιοπιστίας των πηγών, εγκυκλοπαιδικότητας, επαληθευσιμότητας και ουδετερότητας οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα άξιο λόγου.

Το γεγονός πως όλοι μπορούμε να είμαστε εν δυνάμει συντάκτες της Βικιπαίδειας και το όραμα του να συμπεριληφθεί σε αυτή και κάποιο δικό μας λήμμα ακούγεται αρκετά παρακινητικό για πολλούς, ώστε να αποπειραθούν πάνω σε αυτό το εγχείρημα. Με το σκεπτικό αυτό, βλέπουμε να αυξάνονται τα άτομα που ασχολούνται ενεργά με την προσθήκη ή διόρθωση λημμάτων. Η πολυφωνία των απόψεων μπορεί, λοιπόν, να λειτουργήσει ενισχυτικά. Αρκεί μόνο να καταφέρουμε μέσα από τις κραυγές να διακρίνουμε το αηδόνι που θα μας φέρει πιο κοντά στο αποδεδειγμένα ισχύον. Με άλλα λόγια, πρέπει να εκμαιεύσουμε την πληροφορία από τη μάζα των στοιχείων που παρέχονται. Εκεί έγκειται και το δύσκολο έργο όσων ασχολούνται ενεργά με τον ιστότοπο αυτό. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρόκειται για ένα άξιο εγχείρημα, κάτι που αποδεικνύει η δημοτικότητα του ιστότοπου και το πλήθος των λημμάτων που περιλαμβάνει, τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες μιας ογκώδους σειράς από εγκυκλοπαίδειες.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s